Terapie parinti si adolescenti Ilfov

terapie parinti si adolescenti Ifov

 

Terapie parinti si adolescenti Ilfov

 

Terapie parinti si adolescenti Ilfov – Gânduri pentru părinți

Uneori ca să câștigi o luptă trebuie să o abandonezi.

Ești părinte și singurul tău scop sau principalul tău scop poate fi unul din următoarele:

-să-ți vezi copilul tău deasupra celorlalți(mai bun decât alții)

-să-ți vezi copilul făcând ceea ce tu nu ai reușit în această viață

– să-ți vezi copilul tău fericit

-să faci copii și să te sacrifici pentru ei.

Oricare din situațiile de mai sus este justificata de părinte prin iubirea ce o poartă copilului său.

Fericirea ta din acest moment, pe care ți -o definești după reușitele copilului tău( care a fost primul cuvânt pe care l-a spus, ce gesturi de măscărici a făcut stârnind hazul celor din jur, tupeul cu care răspunde celor din jur, agresivitatea pe care o manifestă, indolența pe care o manifestă față de nevoile celor din jur, toate aceste lucruri te fac să te simți special ca părinte ), nu înseamnă neapărat fericirea lui. Copilul doar imită mișcâdu-se în direcția pe care i-o arăți tu. Așa începe condiționarea, motiv pentru care copilul care s-a născut perfect, cu toate darurile de care are nevoie pentru a trăi în pace și armonie, este nevoit să își creeze false nevoi, să manifeste roluri prin care te poate manipula.


Terapie parinti si adolescenti Ilfov

 

Descoperă, împreună cu el, lumea lui interioară, ajută-l fiind doar prezent, fără gălăgie, fără aprobări, fără critici sau judecăți. Așa vei descoperi care sunt visele lui, care sunt aspirațiile lui.

Doar fii alături de el și permite-i să fie fără aprobarea ta!

1.Să îți vezi copilul tău deasupra celorlalți( mai bun decât alții ) însemna uneori să îi dezvolți narcisismul, egoismul, uneori conducându-l (din această dorință de a ieși în evidență față de ceilalți părinți din jurul tău), pe un drum destul de periculos care cu siguranță va însemna mult mai mult doar că pe minus( va cere așteptând să i se dea, va bate din picior că nu va primi, se va plictisi din ce în ce mai ușor de orice joc pe care îl va primi, va ajunge până la situația în care îți va face programul tău ca adult considerând că este obligația ta să-l servești și dreptul lui de a te folosi.

Întrebare:

– De ce trebuie să fie copilul tău deasupra celorlalți, de ce este necesar să fie mai bun decât alții, ce nevoie îți satisface ție ca părinte aceste scenarii? Cum te fac să te simți împlinirea lor?

 


2.Să-ți vezi copilul făcând ce tu nu ai reușit să faci în această viață, înseamnă de fapt că tu îți dorești să îți trăiești viața( conștient sau inconștient), prin copilul tău pentru că tu nu ai avut curajul să ceri, să lupți, să îți dorești. să visezi ,să ai, să fii. Tu îți dorești ca copilul tău să îți preia visele tale, așteptările tale, uitând că copilul tău nu ești tu.

 


Uneori, ca să câștigi o bătălie este obligatoriu să te uiți la tine și să constați cu sinceritate, cu onestitate, ce anume te definește în această viață în acest moment .

Terapie parinti si adolescenti Ilfov

 

Dacă rezultatul este pozitiv, ești mulțumit de ceea ce ești și ai confirmarea celor din jur că ești un om prețios și autentic, ai putea să creionezi o schemă (strategie), pe care ai urmat-o pentru a ajunge în acest moment. Apoi într-un moment potrivit( așteptând situația, conjunctura care s-ar potrivi), poți să îi faci oferta adolescentului tău, de a-i împărtăși iar dacă el pare interesat Fă o dacă nu este interesat renunță pentru că calea lui este calea pe care și eu alege singur

Uneori ca să câștigi o bătălie este necesar să te antrenezi mult mai mult decât ți-ai putea imagina pentru că doar așa vei constata ce înseamnă valorile umane și că a câștiga de multe ori înseamnă a pierde, înseamnă a renunța, înseamnă a înțelege poziția celuilalt, înseamnă înțelepciune, înseamnă maturitate emoțională.

Intrebari:

– Ce s-ar întâmpla dacă tu ai deveni un părinte mai bun( mergând în dezvoltare personală, identificându-ți prejudecățile, tendințele care te mențin încă sclavul minții tale, că nu poți, că nu ești în stare,c ă nu meriți, că e greu,etc), pentru copilul tău, un părinte împlinit, împăcat cu viața sa( care reprezintă suma reușitelor sale)?

– Cum te- ar privi copilul tău din această perspectivă( schimbare de rol în care tu ai fi modelul, tu ai fi motorul care l-ar pune în mișcare să fie)?

 


3. Să – ți vezi copilul fericit, înseamnă să descoperi care sunt visele lui, care sunt aspirațiile lui, înseamnă să descoperi împreună cu el lumea în care trăiește, să îți dai voie să fii așa de flexibil încât să îți permită accesul la lumea lui interioară, pentru că doar de acolo îl poți ajuta, fiind prezent, în liniște, fără aprobări, fără critici sau judecăți, doar fiind alături de el și renunțând la dorința de a ieși în evidență față de ceilalți părinți din jurul tău.

 


Să îți vezi copilul fericit înseamnă să renunți la așteptările tale după care îl modelezi validându-i comportamente egoiste, pentru că în această situație copilul și apoi adolescentul tău va aștepta să i se dea tot ce își dorește( din lipsa regulilor și valorilor), va bate din picior când nu va primi, se va plictisi din ce în ce mai ușor de orice joc pe care îl va primi, ajungând în final, în situația în care îți va face programul tău ca adult, considerând că este obligația ta să îl servești și dreptul lui de a te folosi.

Uneori ca să câștigi o luptă este necesar să fii conștient și să fii mulțumit de drumul pe care îl vei parcurge fără așteptări, trăind mulțumirea lucrului bine făcut.

Să-ți vezi copilul fericit înseamnă că e timpul să înveți ce este fermitatea fără agresivitate, înseamnă limite, înseamnă drepturi și obligații( dreptul de a primi implică dreptul de a dărui).

Să-ți vezi copilul fericit înseamnă să înveți tu ca părinte ce este bucuria, ce înseamnă să trăiești fără frica de judecata/ aprobarea celor din jur, înseamnă să trăiești fără așteptări față de copilul tău, înseamnă să îi permiți să fie, înconjurându-l de prezența ta.

Intrebari:

– Ce ar însemna pentru copilul tău să își vadă părintele fericit, cu un surâs permanent pe față, blând și tăcut?

– Ce spor ar avea copilul tău auzindu-te:

– Imi doresc să înveți/joci pentru că îți place, mi-ar plăcea să înveți/joci pentru tine pentru că doar prin joc te descoperi, aș fi fericit să citești/joci pentru că simți, că îți vine din pasiune și e ceva care te împlinește.

4. Să faci copii și să te sacrifici pentru ei vine odată cu cultura în care ai trăit, cu tradiția nescrisă de a perpetua specia și de a lăsa ceva după tine. Pentru o mare parte a adulților a face copii este un scop, un sens al vieții. In acestā variantā sacrificiul îngreunează moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri.

Pentru că totul este energie și vibrație, imaginează- ți cum amprentezi matrița energetică a copilului tău cu așteptările care vin odată cu sacrificiul tău. “Dacă eu mă voi sacrifica pentru el și el se va sacrifica pentru mine când va fi nevoie”.

Cum ar fi dacă am scoate din mentalitatea noastră, din prejudecățile limitative care ne păstrează sclavii minții noastre, orice noțiune care înseamnă mai puțin decât bucuria?

Ar mai fi necesar să mai faci sacrificii pentru copilul tău?

Ar mai exista posibilitatea de a se simți apăsat față de sacrificiile pe care le-ai făcut față de el?

Renunță la a mai face comerț cu spiritul copilului tău, renunță la responsabilitatea de a te iubi a te respecta și a te îngriji pentru că astfel e condiționezi.

Descoperă-te pe tine ca părinte, ca om, ca tată, ca mama, și învață că iubirea nu ține de viitor și nici de trecut, descoperă că cea mai bună investiție pe care poți să o faci în viața ta este de a-ți achimiza mintea și a transforma egoismul tău în energie, în cunoaștere, în dezvoltarea relației cu copilul/ adolescentul tău, apoi pregătește-te să descoperi că copilul a fost un dar de care poți doar să te bucuri.

“Copiii voştri nu sunt ai voştri.

Sunt fii şi fiice ale Vieţii care tânjeşte chiar după ea însăşi.

Ei vin prin voi, dar nu din voi, şi chiar de sunt cu voi, ei nu vă aparțin.

Le puteţi dărui dragostea voastră, dar nu şi gândul vostru.

Căci ei au propriul lor gând.

Le puteţi găzdui trupurile, dar nu şi sufletele,

Căci sufletele lor sunt găzduite în casa zilei care va să vie, pe care voi nici chiar în vis nu o puteţi cunoaşte.

Va puteţi strădui să fiţi ca ei, dar să nu căutaţi a-i face pe ei asemeni vouă.

Căci viaţa nu merge înapoi şi nici nu se împotmoleşte în ziua ce a trecut .

Voi sunteți arcuri, iar ei săgețile însuflețite pe care le trimiteți înainte. Arcașul ochește ţinta în nemărginire şi va încovoaie cu puterea sa pentru că ale Lui săgeți să zboare cu iuțeala în depărtări.

Cu bucurie lăsaţi mâna Arcaşului să va-nconvoaie,

Căci aşa cum El iubeşte săgeata zburătoare, la fel iubeşte arcul care îl ascultă”.

Kahlil Gibrain

Dacă ți-a plăcut acest articol poti vizualiza si  Ajută-mă mama, ajută-mă tata!

Mai multe articole

Comunicarea sufletului

COMUNICAREA SUFLETULUI PSIHOLOG VIOLETA POPA Te așteptăm la seminarul nostru,