Terapie adolescenti Ilfov

terapie adolescenti Ilfov

Terapie adolescenti Ilfov – Bucuresti

 

Fiecare adolescent lupta să-si câștige un loc în lumea oamenilor mari.

Multi parinti vor/ își doresc să facă( in relatia cu copilul sau) totul mai bine decât au făcut-o părinții lor cu ei, o parte din ei își doresc să fie deasupra celor din familie pentru a demonstra că sunt valoroși și diferiți de ei. Ei au nevoie (înainte de toate) să fie deasupra celor din jur pentru ajustifica sacrificiul lor pentru că doar prin sacrificiul pot ieși în evidență în fața lumii iar dacă sacrificiul nu este compensat de rezultatele pe care și le doresc de la copil apare tragedia.

Fiecare părinte își propune pentru copilul său un scop. Isi propune ca copilul lui să facă “ceva anume” fără să țină cont dacă copilului îi place sau nu sau are abilitățile necesare de a face acel lucru.

De cele mai multe ori, adolescentul nu știe ce își dorește iar faptul că cineva îi bagă cu forța sugestii despre ce ar putea face cu viitorul său se revoltă și nu vrea să accepte pentru că modul în care ii sunt date lucrurile îl face să nu se simtă important, iubit și apreciat, în conexiune cu părintele.

Unii știu să își motiveze copilul spre bine, începând cu o susținere care incepe prin cuvinte: bravo, este în regulă nici eu nu am reușit de prima dată, și eu m-am străduit sa-mi impresionez profesorul mult timp iar când nu am mai făcut acest lucru recunoașterea mea a venit de la sine pentru că deja mă antrenasem suficient pentru a obține meritele pe care mi le doream.

Sunt de asemenea părinți care folosesc psihologia inversă în care își motivează copilul pe minus așa cum au fost și ei crescuți după modelul părinților lor: vezi câte fac eu mă pentru tine, pentru cine crezi că muncesc eu, nu îmi respecți munca… să faci ce spun eu, asta trebuie să faci tu…

Acel părinte nu face pentru tine nimic, tot ceea ce vrea să facă face pentru el pentru că uita un lucru existențial: că viața ta nu este viața lui.

în oricare din situații copilul refuză pentru că simt că tot ceea ce i se oferă vine la pachet cu condiționări

Care dintre părinți ia deciziile importante pentru familie și pentru tine?

Mama sau tata?

Care dintre părinți este mai permisiv și pot să obțin tot ce îmi doresc?

În situația aceasta, când unul dintre părinți este dur, rigid și își impune regulile sale fără găsi o cale de mijloc pentru o comunicare normală se pot întâmpla două lucruri:

– adolescentul refuză tot părintelui și își impune limitele sale, manifestandu- și valorile și alegerile, refuză ajutorul părintelui iar acesta se pierde, apoi devine blând, smerit și începe să cerșească de la copil atenție, căutând se afle care sunt nevoile acestuia.

Părinții sunt nefericiți și urmăresc prin dinamici teatrale să demonstreze, să arate că familia lor este bine, este fericită. Au nevoie să se amăgească pentru că nu au capacitatea de a conștientiza realitatea în care trăiesc, pentru că ei merg pe automatisme.

Adolescentul își dorește de cele mai multe ori să iasă din cercul vicios în care trăiește familia și să facă lucruri pentru el însuși. Intuiesc uneori că familia nu este locul cel mai bun în care să se regăseasca sau să devină vulnerabili. Atunci au tendința să respingă beneficiile pe care le primesc odată cu compromisurile pe care este necesar să le facă, pentru că își doresc să fie altfel decât părinții lor. In acest război de “generații”, se pierde și de o parte și de cealaltă, de multe ori fiecare sfâșiind din celălalt emoții și sentimente.

Relațiile sunt de trei feluri: normale, rigide și difuze

Relația normală (între două persoane) implică ascultarea unei părți apoi posibilitatea de a răspunde fără frică celeilalte persoane.

Relația rigidă implică puterea( forța) de o parte a relației iar de cealaltă parte doar ascultarea.

Relația difuză este acea relație în care fiecare comunică ascultându-se doar pe sine fără a-i păsa dacă celălalt aude și înțelege cerințele și nevoile sale.

Așadar dacă îți dorești să îți însoțești copilul cu respect și încredere pe drumul dezvoltării sale urmărește să te dezvolți pe tine ca părinte pentru a menține o relație armonioasă în așa fel încât adolescentul să se poată exprima și comporta autentic fără a se ascunde în spatele măștilor și a comunica superficial.

Dacă ți- a plăcut acest articol poti gasi informatii inpagina de contact.

Mai multe articole

Comunicarea sufletului

COMUNICAREA SUFLETULUI PSIHOLOG VIOLETA POPA Te așteptăm la seminarul nostru,