Psiholog cupluri Ilfov
Probleme care se nasc în relația părinte adolescent, adolescent -adolescent, adolescent profesor
Dacă eu, ca părinte, indiferent se motiv, m- am trezit deodată că am un copil adolescent, pot simți cum îmi fuge pământul de sub picioare ori de câte ori copilul meu se împotrivește, refuzând orice vine de la mine( sfat, părere, opinie).
De fapt, sfatul ca și părerea sunt traduse de adolescent ca și critică sau judecată, prin urmare nu se potrivește ceea ce gândesc eu cu modul în care copilul meu procesează informațiile care vin de la mine.
-Mă pregătesc să învăț, considerând că este mult mai importantă relația mea cu copilul meu decât orgoliul meu de părinte care le știe pe toate și le face pe toate.
-Dar nu știu de unde să încep!
Mă bucur mult când un părinte ajunge la această concluzie- că a învăța este singura variantă sănătoasă pentru relația pe care și -o dorește.
Orice lucru are un început un mijloc și un sfârșit, prin urmare dacă te regăsești în una din aceste situații, identifici locul în care te afli acum. Dacă ești la început de relație cu copilul tău sunt esențiale câteva lucruri pe care este necesar să le interiorizezi în ființa ta pentru a găsi cele mai bune variante pe care le poți oferi în acest moment.
Psiholog cupluri Ilfov
Așadar, limitele pe care le stabilești copilului tău într un mod persuasiv reprezintă baza relației cu cel care mâine va deveni adult.
Respectul față de sine și față de cei din jur, auto-mulțumirea și recunoștința pentru tot ceea ce înseamnă viață, bunul simț, empatia, toleranța și modestia sunt primele podoabe pe care le poți dărui copilului tău.
Dacă în perioada de mijloc a relației tale cu copilul, insuflă-i dorința de frumos în tot ceea ce poate fi mai bun, de creștere și de libertate.
Cu siguranță va veni timpul când toate aceste eforturi ale tale( focalizându -ți atenția pe transformarea ta pentru că doar din această perspectivă poți transmite copilului tău aceste valori), se vor întoarce la tine prin cuvinte de admirație, de aprobare, de prietenie și deschidere, și te vei simți strașnic de mulțumit de Calea pe care copilul tău a ales -o pentru viața sa.
Ce înseamnă respectul de sine?
Dacă ești pe o Cale a dezvoltării personale vei schimba tipul de interacțiune pe care l -ai avut și tu la rândul tău cu părinții tăi, îmbunătățindu-ți comunicarea și focusându-te pe ce simte copilul tău în diverse situații și nu pe comparații de tip pierdere sau de tip câștig( a se vedea invidia sau mândria pe care mulți dintre părinți le dezvoltă inconștient în mintea copilului).
Cu cât îți vei permite să vorbești mai deschis poziționându-te pe același nivel cu emoția copilului tău cu atât el va învăța să -și dea voie să fie vulnerabil și să-și vindece neputința viz a vis de aspectul momentului.
-Ce înseamnă automulțumirea?
Este acel moment Magic în care copilul acceptă ceea ce se petrece de pe un nivel mai înalt decât nivelul situației în care se află. Ce înseamnă asta? Inseamnă că copilul este satisfăcut de sine și de cele mai multe ori nu așteaptă aprecierile celorlalți pentru a se simți bine.
– Ce înseamnă recunoștința?
Recunoștința este Starea pe care copilul tău o manifestă față de un gest al unei persoane de aceeași vârstă sau în vârstă, față de un cadou cât de mic pe care îl primeșt, față de de ceea ce are, de ceea ce simte și de ceea ce este în acest moment.
– Ce înseamnă bunul simț?
Bunul simț poate fi definit printr -o singură expresie sau prin nenumărate expresii: „ce ție nu ți place altuia nu- i face”, sau
-a fi bun
-a fi corect-
a fi cuviincios
-a fi înțelept
– a gândi despre bine
-a avea o inimă bună
-a avea o normă logică de apreciere
-Ce înseamnă empatia?
Să te poți poziționa și în locul interlocutorului din fața ta și în cele mai neplăcute momente, să poți identifica realitatea celuilalt așa cum te transpui de nenumărate ori în viața eroilor din filme sau din cărți.
– Ce înseamnă toleranța?
Toleranța poate fi definită ca un mod de gândire și de comportament prin care se definește respectul libertății față de celălalt. A fi îngăduitor, a fi într -o anume dispoziție, chiar neplăcută, prin care nu se încalcă liberul arbitru al celuilalt.
– Ce înseamnă modestia?
Lipsa îngâmfării, a aroganței, a ideii că ți se cuvine totul și că toți ceilalți trebuie să te servească, lipsa obrăzniciei și a impertinenței, a ideii de a sfida autoritatea pentru că te protejează mama sau tata, într- un mod distructiv pentru tine cât și pentru ei.
Psiholog cupluri Ilfov
Relația ta ca părinte cu adolescentul este relația ta din momentul în care a venit în această lume ca și copil al tău. Cum te -ai raportat la copilul tău, ce așteptări ai( ce scenarii îți faci în mintea ta), pentru viitorul copilului tău?
Este important să înțeleg ca părinte că adolescența este un moment biologic în care apar transformări specifice hormonale care influențează transformarea copilului către adultul de mâine.
Psiholog cupluri Ilfov
Renunță să te mai raportezi față de copilul tău în funcție de tipul de interacțiune pe care l-ai avut cu părinții tăi și urmărește evoluția relației în funcție de transformarea ta.
Ce înseamnă acest lucru?
Inseamnă, de cele mai multe ori, că dorințele noastre se deghizează (precum lupul în miel), pentru o perioadă de timp, în obiective de care uităm și care reapar ca dorințe pentru copilul meu, pentru că toate aestea vin dintr-o nevoie neîmplinită.
Imi doresc pentru că nu am. Când am, nu îmi doresc!
Tu ce îți dorești?
Dezvoltarea personală este o școală în care exersezi schimbarea. Odată cu schimbarea, în viața ta vor apărea alte lucruri pozitive, lucruri pe care ți le -ai dorit dintotdeauna.
Lucrurile plăcute care vor apărea în viața ta vor face să dispară alte lucruri la care îți va fi ușor să renunți.
Așadar, pregătește -te pentru schimbarea care va aduce în viața ta lucruri plăcute și lucruri neplăcute.
Exersează un altfel de viață!
Pentru că nu există viață fără relații e timpul să transformăm relațiile care ne tensionează dar de care avem nevoie pentru a crește în responsabilitate aduc calitate vieții.
Concluzie!
Toate așteptările în relația cu adolescentul aduc suferință.
Ai putea să ți dai voie, ca părinte de copil( adolescent), să îți pui următoarele întrebări? Care sunt provocările care vor apărea în următoarea perioadă de timp cu copilul meu adolescent și cum vom trece peste ele?
Care este motivul pentru care Acest copil a venit în viața mea?
Care este așteptarea? așteptările mele vis a vis de copilul meu? ale cui sunt dorințele, ale mele sau ale lui?
Vindecarea ta ca părinte depinde de modalitatea în care îți dai voie să dialoghezi cu emoțiile tale. Este singura cale de a accesa răspunsurile pe care le aștepți de la copilul tău.
Dacă ți -a plăcut acest articol ai putea citi și altele cu teme asemănătoare de pe site -ul psihologbucurești.net