Dialog client-psihoterapeut

psihoterapeut cuplu Ilfov

Psihoterapeut cuplu Ilfov

Dialog client-psihoterapeut despre iubire și indragostire:

Psihoterapeut: Bună ziua, bine ați venit. Despre ce anume ați dori să discutăm astăzi?

Client: Cred ca am o problemă și aș vrea să vorbesc cu dumneavoastră despre ea.

În momentul în care eu eram îndrăgostită simțeam că trăiesc.

Indragostirea este asociată cu iubirea și spun asta pentru că eu mă îndrăgosteam de el zilnic, cumva reușeam…se petreceau lucruri miraculoase ca rămâneam in starea de început.

 

Client: În ultimul timp, am început să mă simt deprimată și singură pentru că nu mai am acea senzație de fericire și împlinire pe care o aveam atunci când eram îndrăgostită. Nu mai simt că trăiesc cu adevărat.

 

Psihoterapeut: Înțeleg perfect ceea ce spuneți. Mulți oameni au experiențe asemănătoare, iar acest sentiment de pierdere poate fi foarte real și poate afecta starea de bine. Dar ați încercat să înțelegeți de ce aveți această senzație?

 

Client: Nu prea. De obicei încerc să ignor această stare și să găsesc o altă sursă de fericire. Dar nu prea am reușit.

 

Psihoterapeut: Înțeleg. Înainte de a merge mai departe, trebuie să definim ce înțelegeți prin iubire și indragostire. Ce înseamnă pentru dumneavoastră aceste cuvinte?

 

Client: Pentru mine, iubirea este o conexiune profundă cu o altă persoană, bazată pe respect, încredere și loialitate.

Îndrăgostirea, pe de altă parte, este acea senzație intensă de a fi atras și conectat emoțional cu o altă persoană.

 

Psihoterapeut: Înțeleg. Acestea sunt definiții bune.

Dar trebuie să rețineți că indragostirea este un sentiment tranzitoriu, care poate dura câteva săptămâni sau luni. După aceea, sentimentul poate să dispară sau să se transforme în altceva.

Iubirea, pe de altă parte, poate dura o viață întreagă.

 

Client: Da, știu asta, dar simt că nu mai pot să găsesc acea senzație intensă de fericire pe care o aveam atunci când eram îndrăgostită.

 

Psihoterapeut: Înțeleg. Dar trebuie să fiți conștientă că acea senzație nu poate dura pentru totdeauna. Este normal să simțiți că aveți nevoie de ceva mai mult decât simpla indragostire pentru a fi fericită și împlinită.

 

Psihoterapeut: Poate că ar fi util să vă concentrați asupra altor surse de fericire și împlinire, în afara relației romantice.

Ce alte lucruri vă fac fericită sau vă dau un sentiment de satisfacție?

 

Client: Îmi place să cânt și să mă joc de-a teatrul, dar am fost atât de ocupată cu relația mea că nu am mai avut timp pentru aceste activități.

 

Psihoterapeut: Înțeleg. Poate că ar fi timpul să începeți să faceți din nou aceste lucruri care vă aduc bucurie. De asemenea, puteți încerca să găsiți noi activități care să vă inspire și să vă stimuleze creativitatea și pasiunea. În timp ce încercați aceste lucruri, încercați să fiți prezentă și să vă bucurați de momentul prezent. Acest lucru poate ajuta la crearea unui sentiment de fericire și împlinire.

 

Client: Da, înțeleg. Dar cum pot să trec peste dorința mea de a fi din nou îndrăgostită și să am acea senzație intensă de fericire?

 

Psihoterapeut: Dorința de a fi îndrăgostită poate fi foarte puternică, dar este important să vă concentrați asupra a ceea ce vă face fericită în viața de zi cu zi, în afara relației romantice. De asemenea, poate fi util să încercați să vă dezvoltați abilitățile de comunicare și de a construi relații pozitive cu alte persoane din viața dumneavoastră. Acest lucru poate ajuta la crearea unor relații pozitive și sănătoase, care pot aduce bucurie și împlinire.

Client: Înțeleg acum. Mulțumesc. Cred că voi începe să îmi reiau activitățile care mă fac fericită și să încerc să construiesc relații pozitive cu oamenii din viața mea.

 

Psihoterapeut: Este important să vă amintiți că fericirea și împlinirea vin din interior, nu dintr-o relație romantică sau din exterior. Încercați să vă concentrați asupra lucrurilor care vă aduc bucurie și să fiți prezentă și recunoscătoare pentru momentele bune din viața dumneavoastră. În timp, veți găsi un echilibru și o fericire interioară care nu depinde de relația romantică.

 

 

Client: Simt senzatia că este în stomacul meu care îmi dă un nod în gât.

 

Psihoterapeut: Înțeleg. Aceasta este o senzație neplăcută. Dar ați încercat să o simțiți cu atenție și fără judecăți?

 

Client: Nu prea. Încerc să o ignor sau să o evit prin distracție.

 

Psihoterapeut: Înțeleg. Însă evitarea acestei senzații nu face decât să o întrețină. Dacă sunteți dispusă să încercați, putem să lucrăm împreună pentru a vă ajuta să explorați această senzație și să înțelegeți mai bine ce anume o determină.

 

Client: Da, aș fi dispusă să încerc.

 

Psihoterapeut: Excelent. Începem cu o tehnică simplă numită “observarea respirației”. Închideți ochii și îndreptați-vă atenția asupra respirației dumneavoastră. Observați cum aerul intră și iese din corpul dumneavoastră. Încercați să fiți atentă la senzațiile fizice pe care le simțiți în timp ce respirați.

 

(În timp ce clientul își concentrează atenția asupra respirației, psihoterapeutul așteaptă câteva momente în tăcere.)

 

Psihoterapeut: Acum, când sunteți mai centrată, aduceți-vă aminte de o situație în care ați simțit acea fericire pe care o căutați acum. Încercați să vă concentrați asupra senzațiilor pe care le-ați avut în acel moment. Cum se simțea corpul dumneavoastră? Ce gânduri sau emoții ați avut?

 

Client: Mă simțeam ușoară și plină de energie. Eram fericită și îndrăgostită.

Gândurile mele erau îndreptate către persoana respectivă și cât de mult o iubeam.

 

Psihoterapeut: Înțeleg. Și acum, când vă gândiți la acea persoană, ce anume simțiți în corpul dumneavoastră?

 

Client: Simt o durere în stomac și o presiune în piept. Parcă mi-e greu să respir.

 

Psihoterapeut: Aceste senzații neplăcute sunt comune în astfel de situații. Este important să știți că nu sunteți singură. În același timp, este important să înțelegeți că indragostirea este o stare efemera. Încărcarea emotionala pe care o aduce nu poate dura mereu.

 

Client: Da, încep să înțeleg asta.

 

Psihoterapeut: În loc să vă concentrați doar pe senzația de pierdere și singurătate, încercați să vă concentrați asupra altor aspecte ale vietii.

 

Psihoterapeut: Înțeleg că această durere este foarte reală pentru tine și că încerci să o eviți cât de mult poți. În același timp, evitarea acestei dureri poate duce la un ciclu nesănătos în care încerci să găsești mereu o altă sursă de fericire efemeră, cum ar fi o altă relație, pentru a evita sentimentele neplăcute.

 

Client: Da, exact asta încerc să fac. Dar nu mai găsesc nicio sursă de fericire care să-mi ofere aceeași senzație pe care o aveam înainte. Este frustrant și mă simt foarte singură.

 

Psihoterapeut: Înțeleg cum te simți și îmi pare rău că treci prin asta. S-ar putea să fie util să explorăm mai mult această senzație de singurătate și să vedem cum putem să o gestionezi într-un mod mai sănătos. În timpul ședințelor de terapie, putem să lucrăm împreună pentru a identifica gândurile și comportamentele care îți agravează această senzație și să găsim modalități de a te conecta cu tine însăți și cu alți oameni într-un mod mai autentic.

 

Client: Sună bine, dar nu sunt sigură dacă pot face asta. Am încercat terapia înainte și nu a funcționat pentru mine.

 

Psihoterapeut: Înțeleg că ai încercat asta înainte și că poate ai fost dezamăgită de experiența ta anterioară. Dar fiecare experiență este diferită și poate avea succes în momentul potrivit. În plus, terapia este un proces care necesită timp și efort, deci este important să ai răbdare cu tine însăți și să nu renunți prea devreme. În final, tu decizi dacă terapia este ceva care te-ar putea ajuta să te simți mai bine și să ai o viață mai împlinită.

 

Client: Înțeleg ce spuneți și voi încerca să fiu deschisă la ideea de a încerca din nou terapia. Mulțumesc pentru ajutor și pentru ascultarea active care ma tine in prezent.

 

Psihoterapeut: Cu plăcere. Sunt aici pentru tine și sper să putem lucra împreună pentru a-ți atinge obiectivele terapeutice și pentru a-ți ajuta să te simți mai bine în pielea ta.

Psihoterapeut cuplu Ilfov

Daca ti-a placut acest articol, poti citi si Psiholog Cupluri 

Ne puteti vizita si pe Psiholog Bucuresti

Mai multe articole

Comunicarea sufletului

COMUNICAREA SUFLETULUI PSIHOLOG VIOLETA POPA Te așteptăm la seminarul nostru,