Terapie parinti si copii Ilfov

Mama si fiu

Alex a crescut într-o familie înstărită, iar părinții lui l-au răsfățat mereu cu tot ceea ce și-a dorit. De la jucarii si haine scumpe la telefoane și vacanțe luxoase, Alex a avut totul.

Cu toate acestea, deși a avut toate acestea, Alex nu s-a simțit niciodată cu adevărat împlinit sau fericit. În ciuda tuturor avantajelor sale, simțea că lipsea ceva din viața sa.

Între timp, mama lui Alex, Laura, a experimentat o serie de probleme financiare. În ciuda faptului că a făcut tot ce a putut pentru a-l răsfăța in continuare pe Alex, ea nu a putut să îi ofere fiului său tot ceea ce acesta și-a dorit.

Alex a început astfel să se plângă în mod constant și să o acuze pe mama sa pentru nefericirea lui.
Laura a încercat să vorbească cu Alex despre situația lor financiară și să îi explice că nu poate să îi ofere tot ceea ce dorește, dar Alex a continuat să o acuze pentru nefericirea lui.

În cele din urmă, Laura a decis să meargă în psihoterapie, pentru a găsi soluții și pentru a-și recapăta controlul și răbdarea, într-un mod care să îi ajute pe amândoi.

 

Relatia toxica

Alex, un adolescent în vârstă de 17 ani, se așeză în fața mamei sale, Laura. Ei locuiesc împreună într-un apartament mic, în centrul orașului. Laura începe să vorbească:

Laura: Alex, trebuie să discutăm serios despre comportamentul tău.

Alex: Ce-i cu el? Nu mă simt bine să discutăm asta.

Laura: Știu că e greu, dar trebuie să vorbim despre asta. Nu putem să continuăm așa.

Alex: Bine, vorbește atunci. Ce vrei de la mine?

Laura: În ultima vreme, am observat că cerințele tale devin din ce în ce mai nerealiste și că începi să te enervezi foarte ușor atunci când nu le primești.

Alex: Ei bine, ce vrei să fac? Sunt obișnuit să primesc totul de-a gata.

Laura: Alex, trebuie să înțelegi că eu nu mai pot să îți ofer totul. Suntem doar noi doi și nu îmi permit să îți satisfac fiecare dorință.

Alex: Dar eu nu pot să trăiesc fără toate lucrurile astea! Fără ele, nu sunt fericit.

Laura: Alex, trebuie să înțelegi că fericirea nu vine din lucrurile materiale. Mai mult decât atât, relația noastră devine din ce în ce mai toxică, iar eu invat sa fiu mama.

De aceea am început să merg la psiholog și să vorbesc despre problemele noastre.

Alex: Și cum te ajuta psihoterapia?

Laura: Ma ajuta să înțeleg că nu este sănătos pentru noi să ne comportăm unul cu celălalt astfel și că trebuie să ne schimbăm modul de comunicare.

De asemenea, mi-a dat instrumentele pentru a-mi gestiona anxietatea și stresul, astfel încât să pot fi mai puternică și să pot să te sprijin mai bine.

Alex: Dar tu nu înțelegi că ceea ce îmi doresc eu este sa am mai mult pentru a fi ca toți ceilalți din jurul meu?

Laura: Îmi pare rău că simți că nu îți pot oferi tot ceea ce îți dorești.
Încerc să îți ofer tot ce este necesar și să îți asigur un trai decent.

Alex: Nu poți să îmi iei ceea ce am avut până acum… trebuie să îmi dai mai multe!

Mama: Înțeleg că vrei să ai lucrurile care îți plac, dar trebuie să înveți să apreciezi ceea ce ai și să fii mulțumit cu ceea ce poți să ai în prezent.
În plus, nu trebuie să te compari cu alții pentru că fiecare familie are o situație financiară diferită.

Alex: Dar simt că sunt „diferit” și că nu pot avea lucrurile pe care le au alții.

Laura: Fiecare persoană are propriile lupte și probleme.
Nu trebuie să te simți dezavantajat pentru că nu ai tot ce îți dorești acum. În timp, vei învăța să apreciezi ceea ce ai și să te concentrezi pe propriul tău drum în viață.

Alex: Dar eu mă simt nefericit și nu știu cum să gestionez asta.

Laura: Vad că te simți nefericit acum, dar trebuie să înveți să îți asumi responsabilitatea pentru propriile tale emoții și să înveți să le gestionezi într-un mod sănătos. Te incurajez să găsești activități care îți plac și care îți fac plăcere si sa le notezi.

Pentru că mi-ai spus că ești de acord să mergi și tu la psiholog, te- am programat pentru mâine seară la ora 18.00

 

Retine, doar cu ajutorul unui specialist îți poți dezvolta abilitățile și pasiunile personale pentru a te simți mai împlinit și fericit.

Prin psihoterapie, Alex a învățat să-și identifice și să-și gestioneze mai bine emoțiile și să înțeleagă că starea sa de fericire nu trebuie să depindă de lucrurile materiale sau de cerințele sale nerealiste.

La scur timp, el a început să se concentreze mai mult pe dezvoltarea sa personală și pe descoperirea propriei identități.

Laura a fost bucuroasă să vadă cum Alex a început să se concentreze mai mult pe propria sa dezvoltare și să aprecieze ceea ce avea deja în viața sa. Ea a înțeles că trebuie să îi ofere fiului ei dragostea, suportul și îndrumarea de care avea nevoie pentru a-și găsi drumul în viață.

Cei doi au început să petreacă mai mult timp împreună și să își împărtășească experiențele. Laura a început să îl încurajeze pe Alex să exploreze noi pasiuni.

În cele din urmă, Alex a înțeles că a fi fericit nu înseamnă a avea totul, ci înseamnă să îți găsești pasiunile și să le urmezi, să te concentrezi pe ceea ce ai și să apreciezi momentele mici din viață.

La un moment dat, Alex i-a spus: Îți promit că voi încerca să fiu mai înțelegător.

Îmi pare rău că am fost atât de egoist până acum.

În cele din urmă, cei doi au reușit să își găsească echilibrul și să își ofere unul altuia suportul și iubirea de care aveau nevoie.

Concluzii:
Povestea lui Alex și a mamei sale, Laura, arată că, chiar și atunci când situația financiară este dificilă, este important să ne concentrăm pe ceea ce avem și să încercăm să ne dezvoltăm în mod constant.

Este important să ne găsim propria fericire și să ne concentrăm pe ceea ce ne face cu adevărat fericiți, în loc să ne concentram doar pe ceea ce ne lipsește sau pe ceea ce credem că ne-ar face fericiti.

Cu iubire, răbdare și suport reciproc, putem depăși orice obstacol și ne putem dezvolta în mod constant.

In povestea lui Alex și a mamei sale, Laura, psihoterapia a jucat un rol important în schimbarea comportamentului și reevaluarea propriilor valori.

După ce Laura a început să observe comportamentul problematic al fiului său, ea a căutat ajutor de la un psiholog.

Psihologul a lucrat cu Alex pentru a-l ajuta să își înțeleagă mai bine gândurile și emoțiile și pentru a-l ajuta să găsească modalități să facă față stresului și anxietății care l-au condus la comportamentele sale negative.

Psihoterapia a ajutat, de asemenea, și pe Laura să înțeleagă mai bine nevoile și emoțiile fiului său și să găsească modalități mai eficiente de a comunica cu el și de a-l sprijini în dezvoltarea sa.

De asemenea, ea a învățat să gestioneze mai bine stresul și anxietatea din propria sa viață și să găsească modalități să își ofere și să primească mai mult sprijin emoțional din partea familiei și prietenilor.

În final, psihoterapia a jucat un rol crucial în transformarea comportamentului și în schimbarea perspectivelor atât pentru Alex, cât și pentru mama sa. Acesta a fost un proces dificil și solicitant, dar prin munca sa asiduă și sprijinul reciproc, cei doi au reușit să își găsească echilibrul și să se bucure din nou de viață.

Dialoguri

Alex: Și mie mi-a ajutat psihoterapia să înțeleg că nu pot să fiu fericit doar cu lucrurile materiale și că trebuie să îmi găsesc propriul sens și scop în viață.

Laura: Exact, și asta este un proces în curs de desfășurare. Dar dacă lucrăm împreună și continuăm să mergem la psiholog, putem să ne îmbunătățim relația și să găsim fericirea în lucrurile importante din viață, cum ar fi iubirea de sine…

 

 

Alex: Da, ai dreptate. Si sunt recunoscător că am început să mergem la psiholog și că putem să ne ajutăm reciproc să ne dezvoltăm.

Laura: Sunt și eu la fel de recunoscătoare. Și nu uita că indiferent de ce se întâmplă, eu te iubesc și voi fi întotdeauna aici pentru tine.

Alex: Știu că ești aici pentru mine, mama. Și îți mulțumesc pentru asta.

În cele din urmă, mama și fiul se îmbrățișară, iar Laura își dădu seama că lucrurile începuseră să se îmbunătățească între ei. Nu era un proces ușor, dar era un început. Prin eforturile lor comune și cu ajutorul psihoterapiei, ei puteau să își construiască o relație mai sănătoasă și mai fericită.

În următoarele săptămâni, Laura și Alex continuă să meargă la psihoterapie împreună și separat. Psihoterapeutul lor, îi încuraja să comunice deschis unul cu celălalt și să exploreze modalități noi de a se conecta și de a-și gestiona emoțiile.

 

 

 

Mai multe articole

Cabinet psihologic Ilfov

Cabinet psihologic Ilfov Cabinet psihologic Ilfov – Din seria”Carti care

Dezvoltare personala Ilfov

Dezvoltare personala Ilfov Dezvoltare personala Ilfov – Violeta Popa Psihoterapeut: