Este o perioada noua pentru fiecare dintre noi!
Daca pana acum am avut tot timpul din lume, timp pe care l-am folosit pentru placere sau pentru a evita durerea, acum este timpul maturitatii emotionale. Timpul care ti-a ramas este pentru tine, pentru a te apropia de menirea ta (de ceea ce stii ca poti si iti doresti sa devii). Lipsa asumarii obligatiilor si a responsabilitatilor ne-a indemnat sa privim dezvoltarea noastra ca o optiune. A sosit timpul sa ne asumam maturitatea emotionala exersand tacerea si ascultarea. Aceste doua elemente de baza ale dezvoltarii noastre reprezinta inceputul unei noi viziuni asupra vietii pe care ne-o dorim. Daca suntem pregatiti sa renuntam la consumul energiei pierdute prin suferinta si durere vom constata ca dezvoltarea personala inseamna a ne accepta frica si a invata sa respiram pentru o stare de bine. Atunci apare si umorul care face parte din zestrea ta naturala.
Am pornit ideea acestui seminar de la constatarea ca multor adulti le lipseste maturitatea emotionala. Si DA maturitatea emotionala implica pozitia de adult. Chiar daca adultul isi doreste iubirea , el se indeparteaza de ea prin comportamentul lui automat. Acest comportament tine de familiaritatea in care ca si copil a perceput iubirea si ce sacrificii a fost dispus sa faca pentru a o primi. Prin urmare comportamentul pe care adultul imatur emotional il manifesta aduce multa suferinta partenerului si implicit familiei. De cele mai multe ori aceste lucruri se datoreaza faptului ca:
Prin urmare daca un adult crede ca poate iubi fara a invata sa iubeasca si in acelasi timp sa se simta iubit va fi aproape imposibil sa se dezvolte in asa fel incat sa isi transforme propriile abilitati in competente.
A invata sa te iubesti implica vindecare. Pentru acest lucru este necesar sa credem ca vindecarea este posibila iar motivatia pentru vindecarea trebuie sa fie mai mare decat frica de a simti anumite lucruri. Dorinta de vindecare ne sustine si ne incarca cu motivatie atunci cand vrem acest lucru mai mult decat orice. Cand vom descoperi ca meritam sa fim tratati asa cum ne dorim si sa traim in compasiune si abundenta vom putea porni in acea calatorie a descoperirii pe sine care ne va schimba viata. Atunci cand ajungem sa traim in interiorul nostru samanta numita raspundere fata de sine incepe sa incolteasca.
NU se adreseaza persoanelor care sunt suficiente in relatia lor, care se considera perfecti ca persoana, care cred ca intotdeauna au dreptate, care sunt pentru ceilalti si prieten si parinte si psiholog, care sunt rigide la schimbare, care considera ca pot sa dispuna oricand si oricum de partenerul sau si sa-si permita orice in ideea ca sunt perfecti.
Ce inseamna maturitatea emoționala
Ce implica pozitia de adult
Ce inseamna: iubirea de sine, respectul de sine si increderea in sine sa te descoperi Sa creezi o relatie frumoasa cu tine
Sa creezi o relatie frumoasa cu tine
Sa accesezi acel proces de echilibru interior
Sa comunici cu iubirea
Sa iti definesti emotiile fara teama si ce să faci cu ele
Sa iti stabilesti intentia
Raspunsul la intrebarea cine sunt eu este ocultat de frica schimbarii care este inspaimantatoare. Orice schimbare ne ajuta sa ne cunoastem si sa ne intareasca convingerile noi pe care le dorim in viata noastra. Frica se reflecta in corp si in personalitatea ta atunci cand creierul tau percepe un pericol. Cele doua nevoi esentiale care se afla la baza fiecarei activitati sunt nevoia de sanatate si nevoia de conexiune.
Daca esti un adult responsabil este timpul sa-ti definesti lucrurile pe care le doresti in viata ta. Sa topesti toate sentimentele de nedreptate si toata furia pe care ai simtit-o ca si copil pentru a putea lua controlul asupra calitatii vietii tale. Cel mai frumos lucru pentru mintea adultului este ca poate alege constient perceptia vizavi de orice situatie fara sa mai fie conditionat de cei din afara lui. Se stie ca perceptia este subiectiva si are legatura cu modul in care gandesti. Altfel spus noi percepem permanent doar acele detalii pentru care am fost programati sa vedem. Imagineaza-ti acum ca gandul este lanterna pe care o ti in mana si luminezi doar o parte din imensitatea posibilitatilor. Avand in vedere ca esti adult si copilul traieste in memoria ta pe pilot automat a sosit timpul sa te hotarasti si sa renunti la a mai tine suferinta ca un stindard si sa constientizezi faptul ca ai o lanterna in mana si ca esti liber sa o folosesti cum vrei.
Atunci cand omul traieste un impas emotional se pozitioneaza in rolul de victima renuntand la lupta cinstita cu el insusi.
Nu stii ca dezvoltarea personala te-ar ajuta sau pur si simplu nu te intereseaza pentru ca postura de victima iti este la indemana. Santajul emotional asimilat din familie sau din telenovele iti creeaza scenariile care te pacalesc ca doar asa vei ajunge acolo unde iti doresti.
La inceput cand ne dorim ceva si lucrurile par sa mearga catre acel scop credem ca suntem pe cai mari (fericiti), dar de multe ori ceea ce se intampla este ca viata vine cu o noua provocare. Asa ajungem sa uitam de scopul nostru si ne lasam atrasi de urmatoarea iluzie.
Ma numesc Violeta Popa si sunt psihoterapeut, coach si trainer. Lucrez constant cu cupluri, adulti precum si cu copii si adolescenti in diverse programe educationale. Toata munca mea are ca scop dezvoltarea personala care implica autocunoastere si constientizare pentru a atinge nivelul cel mai bun din ceea ce pot fi. Facultatea de psihologie am absolvit-o in 2001, timp in care am realizat o cercetare in domeniul psihologiei sportive in colaborare cu specialisti din germania, iar in 2005 am obtinut primele rezultate in cadrul CSA Steaua Bucuresti (Cupa Challenge Cup) precum si in proiectele cu adolescentii. In ultimii 15 ani am dezvoltat cursuri, seminarii, tabere si workshopuri in domeniul dezvoltarii personale si evenimente de parenting pentru adulti si copii. Realizarea acestui an este publicarea in luna mai a primei mele carti ,,Agenda vindecarii”, carte care este un cumul de informatii adunate din miile de ore de terapie. Este in curs de aparitie Agenda pentru parinti.